четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Какво е детка, стартер и възрастно растение


Много пъти са ми задавали въпроса какво е малка детка, голяма детка, стартер. Каква е разликата между стартер и възрастно растение. От моя опит направих следния извод: малките детки са с 2-3 двойки листа. Размера на листата е по-малко от половин квадратен сантиметър.Те изискват  много рохкава почва , постоянна влажност на субстрата и много грижи и внимание . Има и други малки детки с 1-во , 2 чифта листа от същия размер и растежна точка . Те са по- силени с ствол около 2 mm и дължина от 1 до 2 cm. Нормално детката има 2--4 двойка листа с точка на растеж , броят на двойките на листата зависи от сортовите характеристики на съответния вид . Бебето може да има диаметър от 5 до 7 см за стандартни и големи видове сентполии. Размер на листа от 1,5 до 2,5 см.
Голямата детка е с диаметър от 7 до 10 см . Тя е от 4 до 6 чифта листа . Много сладко същество, което вече може да бъде трансплантиран в контейнер на 4-5 см в диаметър и височина до 4-5 см . Много скоро тя ще нарасне до размера на стартер.
Стартерът - не голяма розетка с 6 или повече двойки листа. Отделни  сортове могат да бъдат в това състояние до шест месеца .
На снимката можете да видите : 1 - малка детка ; 2 - голяма детка ; 3 -стартер .

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.