петък, 7 октомври 2016 г.

Размножаване на сентполии


Размножаване на сентполии

Ако имате желание и търпение можете сами да си захванете и отгледате сентполия. Най-добре е ако имате възможност да създадете определени условия за този процес. Сентполията е достатъчно капризно растение, което няма да толерира небрежност. Но ако положите старание и достатъчно грижи, лесно може да си захванете сентполия.
Време

Най-доброто време за захващане на нови растения е пролетта и лятото. По това време денят е достатъчно дълъг и свелината е достатъчна. Светлината за бързо възпроизвеждане трябва да бъде 12 часа. През зимата е необходимо допълнително доосветяване.

Влажност

Сентполиите не обичат сухия въздух, особено за размножаване. За да подържате оптимална влажност е необходимо да използвате парник. Оптималната влажност за размножаване на сентполиите е 50-60%.

Температура

Сентполиите не понасят температурните промени. Възрастни растения могат да преживеят на 10 ℃ и да се затоплят до 35 ℃, но те се развиват най-добре при 22-24 ℃. Оптималната температура за разреждане на теменужки е 24-27 ℃. И тази температура трябва да бъде постоянна: сентполиите не обича температурните колебания.
Почва
Почвата за най-благоприятен растеж и размножаване на сентполии трябва да бъде леко кисела, дишаща и пропусклива. Дори да има в почвата перлит, никога не е достатъчен и затова се добавя още.
Саксия
За листа, цветоноси или семена взети на размножаване, са подходяща малъки чашки 4 см в диаметър с дупки за отцеждане на излишната вода. 
Методи на размножаване
Сентполиите лесно се размножават чрез листа, в поча или водата. Но има и други начини за размножаване, чрез семена, цветоноси, фрагменти/части/ от листа. Да разгледаме всеки от начините на размножаване отделно.
Размножаване от листо
Този метод на вкореняване във вода или непосредствено в почвата се иползва най-често. Това се обяснява с простотата и относителната лекота на вкореняване. Основното нещо е да бъдете внимателни и търпеливи. 
Как да изберем подходящо листо за размножаване
Крайният резултат зависи от правилния избор на посадъчен материал. За размножаване е по-добре да използвате лист не от долния ред, а от средата на розетката.Те не трябва да бъдат меки с блед цвят, или с петна. От такъв лист, получаването на добри детки ще бъде трудно. По-добре е да изберете ярко оцветен лист, еластичен и силен. Не вземайте стари листа.
Важно! Ако листата са меки и безжизнени, можете да ги поставите в хладка вода в продължение на няколко часа. 
Как да разрежем правилно листото
Изрежете  листа с остър нож, скалпел и острие. Самият инструмент за рязане трябва да се третира със спирт. Ъгълът на рязане трябва да бъде приблизително 45 °. Дължината на стъблото, останала след рязането, трябва да не надвишава 3 см.


                                                     
 Вкореняване на листа във вода.

1-Вземете подходящ контейнер: най-добре е стъклено шишенце от тъмно стъкло (например празно шишенце от лекарства лекарство).
2-Налива се в нея вода при стайна температура, преварена или дестилирана. Ако имате наличен е добре да разтворете таблетка от активен въглен в него.
3-Поставете листото във вода, така че потопената част да не е повече от сантиметър. 
4-Внимателно следете нивото на водата, така че разрезът да не изсъхне поради недостатъчна вода. Поддържайте оптимална температура, избягвайте течение и пряката слънчева светлина.
5-След около 2 седмици ще се появят първите корени. Тогава листото трябва да бъде посадено в почва. На не повече от 1 см дълбочина.
Важно! Ако листотое започнал да гние, е необходимо да се отреже засегнатата част, да се изплакне контейнера и да се смени водата.

Вкореняване директно в почва

1-Вземете подходящ съд с обем не повече от 100 мл ( например пластмасова чаша за еднократна употреба)

2-Напълнете чашката с почва и направете в средата дупчица за листото. Листото трябва да е заровено в почвата не повече от 1 см. И застопорено здраво. Полива се леко.

3-Поставете на светло и топло място, но не и на пряка слънчева светлина. За да поддържате влагата е необходимо да се постави в парниче. Например найлонова кесия или прозрачна купа, кутия. 

4-Полива се веднага след засушаване на горния слой на почвата.



Кога и как се отделят детките

Първите листа обикновено се появяват след един и половина до три месеца.За да се отдели детката от листото е необходимо то да има 4-5 листа. Трябва да вземем съд с подходящ размер, най-добре малка чашка. Почвата трябва да е рохка и пропусклива. Киселинността на почвата не трябва да надвишава 6,5 рН (леко кисела почва).
Поставете детката в средата на чашката, внимателно напълнете с почва. Важно е да не се покрива точката на растеж, в противен случай растението може да умре. Полейте леко и внимателно като пак се стремите да не поливате върху точката на растеж.

Вкореняване чрез фрагмен от листо

Размножаването по този начин е много по-рядко. Използва се когато листото е от ценен сорт, но за съжаление е загнила дръжката и ние се опитваме да го запазим. Засегнатите части се отстраняват. Самото листо е разделено по такъв начин, че да оставя поне една вена. По-често се отрязва горната една-трета от листата. Разрезът се оставя да изсъхне и след това се обработва с натрошен въглен. Засадете фрагмента от листото, така че разрезът да е плътно в контакт с почвата. Още по-добре е да се постави  в сфагнум, който притежава антибактериалн и противогъбични свойства.

Вкореняване в мъх Сфагнум

Според мен това е най-добрия и сигурен начин за вкореняване на сентполии. 
1-Вземете жив торфен мъх Сфагнум, поставете го на дъното на пластмасова чаша( около 1/3). 
2-Отрежете листото под ъгъл, приблизително 45 °
3- Поставете го в мъха. Така, че края на дръжката да не докосва дънато на чашата. 
4-Задължително се прави парник (може да използвате обикновенна найлонова торбичка). След две седмици ще се появаят първите коренчета. С този метод няма опасност от гниене, а корените се образуват буйни и мощни.

Важно! Единствения недостатък на този метод е, че когато корените пораснат се оплитат в мъха и при опит да се издърпат се накъсват. Затова трябва през два-три дни да се изважда и поставя наново върху мъха.


Вкореняване чрез цветонос или странични издънки

Тези методи се използват, когато искате максимално да запазите всички характеристики на сорта.Например химери или фантазиини сортове, които често дават спортове. Тези методи ще ви помогне да запазите точно родителските характеристики на сорта.
Странични издънки (доведени деца), образуват се около пазвите на розетка. Много внимателно се отстраняват /с помощта на дървено шишче например/. За разлика от детките получени от листо,те нямат никакви корени. Аз ги вкоренявам директно в почва, но задължително с парниче. Така получените детки запазват точно характеристиките на майчиното растение.
Размножаване със цветоноси, това също е сигурен метод за предаване на сорта. Този метод се използва често за размножаване на сентполии- химери. 
1-Добре е да подберем цветонос с по-големи прилистници, защото те ще хранят нашите бъдещи детки. 
2- Отрязват се дръжките на които са разположени цветовете на 1 см от основния цветонос.
3-Както при листата, така и тук ни е необходима малка чашка. Същото се отнася и за почвата. Заравяме цветоноса до основата на прилистниците, така, че те да са в контакт с почвата, дори и малко повече.
4-Така посадените цветоноси се поставят в парник, на топло и светло място.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.