четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Видове пъстролистност при сентполиите

Листата на сентполиите са не само различни нюанси на зеленото. Има много разновидности с пъстри листа, съставени от фрагменти с бяло, розово, кафяво, светло зелено и слонова кост.
Обкантваща пъстрота / Tommy Lou /

 Този вид пъстролистност е най-разпространен. При него белите / розови или бежови /  участъците са концентрирани по-близо до краищата на листата. Сентполиите с този вид пъстролистност са относително лесни за отглеждане, понеже участъците без хлорофил са само по краищата на листата и растението има достатъчно зелена площ за нормално съществуване.


Kоронована пъстрота / Champion /

Пъстротата при този вид се изразява в светли, почти бели млади листа в средата на розетката /короната/ на растението, които на по-късен етап стават зелени. Затова и най-старите, крайни листа са зелени. Сентполиите с този вид пъстролистност са сложни за отглеждане, тъй като растенията понякога изпитват остър недостиг на хлорофил. Често този вид пъстролистност се появява когато растенията пораснат и са достатъчно силни, но може и да изчезне преди цъфтеж.


Мозаична пъстролистност / Lillian Jarret /

Този вид пъстролистност е може би най-красивата, но и най-рядко се среща. Тя е силно изразена и не се влияе от количеството на азот в почвата и от температурните промени. Сентполиите с този вид пъстролистност растат бавно, поради малкото количество хлорофил в листата. Детките при някои сортове с този вид пъстролистност, могат да стоят без израстване на нови листа и до година.

Листови химери

Този вид пъстролистност се изразява в ясни и еднакви петна, разположени в средата на листа, както светли, така и тъмни. Тя е най-редкия тип при сентполиите, произтичаща от мутации. При размножаване детките не повтарят така качествено пъстротата както майчиното растение.


Спонтанна пъстролистност

Този вид пъстролистност е много нестабилна. Може да се появи на едно или няколко листа. Ако искаме да запазим тази пъстрота, то трябва детките да са точно от мястото с мутиралите клетки / белите участъци от листа /, иначе ще излязат нормални зелени. Този тип пъстролистност може да възникне от липса на хранителни вещества за нормалното развитие на растението и веднага след като се възстанови баланса, всички такива листа позеленяват.


Фактори влияещи върху интензивността на окраската при пъстролистите сентполии

1-Интензивноста в окраската на пъстролистите сентполии зависи преди всичко от светлината. Ако силно увеличим светлината, то и зелените участъци се увеличават, ако е слаба може да се получат и други пигменти-розово, жълто, червено.
2-Съдържанието на азот в почвата и торовете. С повишаване съдържанието на азот, ние ще повишим и зеленината, така че трябва да се вземе предвид по-малкото съдържание на азот в почвата и торовете.
3-Също така пъстролистноста се влияе много и от температурата. Обяснението е просто. В почвата живеят бактерии, които фиксират азота и при температура над 24 градуса започват да се размножават бързо. Съответно се увеличава съдържанието на азот и  сентполията започва да става все по-зелена.
4-Не забравяйте и качеството на водата за напояване. За пъстролистите сентполии е много важно тъй като те се нуждаят от фосфор и калий. При използването на твърда вода тези елементи не се разтварят и растението не може да ги консумира. За да омекотим водата, можем да използваме ябълков оцет или лимонена киселина.

Особености при размножаването на пъстролистите сентполии

За размножаването на пъстролистните сентполии не се препоръчва да се използват стари или твърде млади листа. Желателно е също така да се използват най-зелените листа, ащото те имат достатъчно хлорофил за фотосинтеза. Често излизат чисто бели детки и листото ще действа като източник на енергия. Също не трябва да бързаме да отделяме детките от майчиния лист, необходимо е да натрупат достатъчно зелена  маса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.